Manter e mellorar a biodiversdade e fertilidade na Agra de Quilmas é un dos nosos fins principais, e logo, como facelo?, é primordial seguir unha serie de páutas
1. Conservar variedades autóctonas de vexetais de interese para o cultivo e tamén as auxiliares.
2. Diversificar en especies e dentro delas nas variedades, escollendo as que máis se adaptan as condicións da nosas leiras (necesidades de auga, rusticidade, resistencia a pragas i enfermidades, aceptación polas consumidoras, etc…)Facer unha seleción, reproducir e conservar as nosas sementes.
3. Realizar rotacións e asociacións de cultivos que manteñan a fertilidade da terra e que melloren a eficiencia nos traballos na nosa horta ecolóxica.
4. Procurar reducir o laboreo da terra, evitar deixar os solos descubertos e expostos a erosión mediante o uso de cubertas vexetais e solapamento de cultivos.
5. Reutilizar os restos orgánicos para compostar.
A base para nutrir aos nosos cultivos é o abono cabalar, as algas de arribazón a máis do compost de restos orgánicos que realizamos na explotación.
Combatemos as plagas i enfermidades usando métodos naturais a base de plantas fermentadas para fortalecer os cultivos, trampas con feromonas e trampas de cor e cando chega o caso substancias químicas naturais selectivas, inócuas para o medio ambiente e as persoas.
Durante o ano agrícola cultivamos, aínda que a súa dispoñibilidade está en función da tempada, as seguintes froitas e hortalizas:
TOMATES
Dende o comezo realizamos diferentes probas con diversas variedades de plantas, nos tomates probamos cás castes pera, marmande, RAF, corazón de boi, Negro de Crimea, tomatiños cereixas amarelos, montsení, bombeta…
LEITUGAS, CHICORIAS E RÚCULA
leitugas coma batavia, folla de carballo, trocadero, maravilla de Maio, maravilla 4 estacións, cresonette
ACELGAS
de penca ancha e de folla
REMOLACHA
PORROS
De quilmas
PEMENTOS
De Arnoia, Morrón, Couto grande, Padrón
CHÍCHAROS E TIRABEQUES
NABIZAS, NABOS e GRELOS
de Lugo, de Santiago,
NABICOL
de Quilmas
REPOLOS, BRÉCOL E LOMBARDAS
PATACAS
Red Pontiac e Baraca
ALLOS
Roxos
CEBOLAS
De Quilmas, Zalla, palla virtudes
CABAZAS
de Quilmas e outras
CABACIÑOS
PEPIÑOS
ESPÁRRAGOS
Trigueiros
CEREAIS
Trigo do País (Callobre e trimesino da Ulloa), centeo,
FROITEIRAS
Maceiras, pereiras, cerdeiras e figueiras autóctonas e cítricos.
NOTA: A maior parte das froiteiras sucunviron ao lume en setembro do 2013, polo que temos que repor case todas as plantacións. A cousa non está fácil pola gran inversión económica en plantel que temos que realizar e a dispoñibilidade no viveiro das castes autóctonas que cultivavamos. Iremos paseniño…